Verdens Bedste Rugbrød

Udskriv opskrift

Her er en fantastisk opskrift på rugbrød, inspireret af bagekurset.dk's oprindelige opskrift, men med en helt anden kerneblanding. Det er relativt nemt at gå til, fordi jeg bruger tørret surdej, rigtigt mange lækre kerner, og binder det hele sammen med en hvedemel (helt som brødfabrikkerne gør det. Resultatet er et rugbrød der smager bedre end de bedste man kan købe i butikkerne.

Ingredienser:

200 g hele rugkerner
200 g valsede rugkerner
150 g grove havregryn
800 g vand (helst omkring 50°C)
30 g Rugsur
15 g salt

240 g
brødmel
1½ tsk tørgær
10 g mørkt maltmel
15 g mørk sirup

Fremgangsmåde:

Kog de hele rugkerner ved en lav simren i rigeligt med vand i 30 minutter, og si vandet fra og lad dem dampe godt af.

Bland de kogte rugkerner med de valsede rugkerner, vand, rugsur og salt, og lad dem bløde op i mindst en time. (man kan evnt. erstatte halvdelen af de valsede rugkerner med blandede kerner, solsikkefrø, eller en stenalderbrødsblanding).

Derefter blandes brødmel, gær, maltmel og sirup i, og blandingen køres nu på en køkkenmaskine med kagespartel i en 20 minutters tid ved mellemhøj hastighed. Det ender med at blive en relativt tyktflydende dej.

Hæld dejen i en 3-liters form, og glat overfladen med en våd dejskraber. Drys evnt med birkes eller polenta så overfladen bliver ekstra sprød og lækker. Forvarm ovnen på 240°C

Hæv brøder tildækket og lunt i 1 times tid, og bag derefter i en 200°C varm ovn i en times tid, eller til et ovntermometer viser en kernetemperatur på 96°C.

Brødet kan med stor fordel bages i en dampovn, eller man kan stille en aluminiumsbakke i ovnen mens den varmer op, og så hælde 2 dl vand i bakken når man sætter brødet i ovnen for at skabe masser af damp i starten af bagningen.

Denne opskrift er blevet vist 393 gange