Hjemmeriets Rugbrød

Udskriv opskrift

Jeg har aldrig rigtigt brudt mig om hjemmelavet rugbrød der er lavet fra bunden af, det har altid været for surt, eller for hårdt, og har bare ikke kunnet leve op til de gode rugbrød fra bageren, eller fra Kohberg for den sagt skyld. Men så fandt jeg hjemmeriet. Det er en Aladins hule hvor jeg i forvejen køber mine ingredienser til ostefremstilling, yourghurtfremstilling, og meget andet lækkert. Jeg var oppe købe nogle ingredienser, og kom til at snakke rugbrød. Hjemmeriet deler gerne deres opskrifter, og deres hjemmeside er en skattekiste af god økologisk hjemmelavet mad. Jeg smagte rugbrødet hos Hjemmeriet, og bagte det selv derhjemme. Endelig en opskrift på hjemmelavet rugbrød der smager fantastisk. Så her er opskriften, gengivet med Hjemmeriets tilladelse.

Ingredienser:

fordej:
250 g kerner, vælg hvad du har lyst til
100 g rugmel
250 g hvedemel
15 g salt
½ l lunkent vand
1 dl aktiveret surdej

hoveddej
2½ dl lunkent vand
400 g rugmel

Fremgangsmåde:

DAG 1:
Bland fordejen, og stil den lunt i 24 timer. Man kan stort set bruge alle slags kerner, f.eks. knækkede rugkerner, knækkede hvedekerner, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, eller hvad man nu har lyst til.

Surdejen skal være aktiveret før den bruges her. Der er en opskrift på surdej her på siden, Hjemmeriet sælger flere versioner af deres surdej, og endeligt kan man købe en meget lækker surdej fra Aurion. Jeg mener jeg købte min via Bagetid.

DAG 2:
Rør ingredienserne til hovendejen sammen med fordejen, og fyld den i en smurt form. Glat overfladen med en fugtig dejskaber, og lad hæve lunt, dækket med et meget fugtugt hviskestykke, i en 3 timers tid.

Forvarm ovnen til 160°C. Prik rugbrødets overflade med en gaffel eller strikkepind. Bag i 2 timer, og tag det ud og fjern fra formen. Skru ovnen ned til 100°C, og bag uden form i endnu en time.

Lad brødet blive helt koldt inden det skæres for. Opskriften her giver et brød på ca. 1½ kg.

Denne opskrift er blevet vist 268 gange