Ciabattaboller

Udskriv opskrift

Billede af Ciabattaboller fra Verdens Lækreste Opskrifter

Her er opskriften på lækre, knasende sprøde Ciabatta boller, med en helt fantastisk krumme. Det er ikke den nemmeste opskrift, men den virker. Hvis man sætter bigaen over aftenen før, har man bollerne ude af ovnen 2 timer efter man er stået op.

Ingredienser:

biga
300 g brødmel
3 dl vand
6 g frisk gær (eller 3 g tørgær)
6 g salt

Dej
480 g brødmel
3 dl vand
10 g salt

Fremgangsmåde:

Disse lækre boller er tidskrævende, men de er det hele værd. Det er netop den tid der lægges i det der gør smagen så fremragende.

Start med at røre bigaen sammen med en ske, dæk den til og lad den stå ved stuetemperatur i mindst 8 timer. Når den er klar er der fyldt med bobler på overfladen, og den ser lækker og levende ud.

Hæld bigaen i røremaskinens skål, og tilsæt resten af dejens ingredienser. Start røremaskinen langsomt, og sæt farten op når der ikke er mere løst mel tilbage. På min Kenwood Major køre jeg den på 3 (halvvejs til fuld fart). Lad maskinen ælte til dejen slipper skålen helt, det tager som regel mere end 20 minutter, og jeg har haft deje der krævede 40 minutter, det skal nok komme. Tilsæt ikke mere mel, dejen skal være våd og klistret.

Lad dejen hæve tildækket i 2 timer, inftil den har fordoblet sin volumen. End halv times tid inden hævningen er færdig, tændes ovnen på 240°C, og brug meget gerne en bagesten. Sæt en stor aluminiumsbakke eller lignende i bunden af ovnen til kogende vand. Det skal skabe damp i de første 10 minutter af bagningen.

Når dejen er klar, drysses godt med mel på et rent bord. Læg et stykke bagepapir på en omvendt bageplade ved siden af det melede område. Sæt en keddel vand over til dampen. Hæld den meget våde dej ud på melet, og drys generøst med mel oven på dejen. Skær en 9 cm stribe af dejen med en dejskraber, eller til nød, en kniv. Skær striben i ca. 10 cm firkanter, en af gangen, og placér den firkantede bolle på bagepapiret med mindst 2 cm afstand mellem hver. Der er nok til 2 pladefulde boller her, dæk dejen til mens den første bager

Åben for ovnen, og lad bagepapiret glide forsigtigt af bagepladen ned på bagestenen. Hæld det kogende vand ned i aluminiumsbakken, og luk ovnen med det samme. Pas godt på, den varme damp kan godt brænde. Lad bollerne bage i 10 minutter, og fjern så aluminiumsbakken, så bollerne begynder at brune. Check den efter yderligere 10 minutter, de lyder hule når man banker på dem. Man kan evnt. checke med et stegetermometer, de skal være 98°C inden i.

Lad bollerne køle i en halv times tid inden de skæres for. De er gode at fryse, de skal bare tøs op og i brødristeren, så er de som nybagte. Denne opskrift er kraftigt inspireret af Peter And The Oven, han viser meget fint hvordan man gør her i hans Youtube video.

Denne opskrift er blevet vist 5.594 gange