Camenbert

Udskriv opskrift

Billede af Camenbert fra Verdens Lækreste Opskrifter

Hjemmelavet camenbert er utrolig lækker og er langt bedre end dem vi kan købe i vores butikker, med mindre man køber en af de virkeligt gode franske camenbert. Og så er det ikke engang svært. Camenbert er en god begynderost, der heller ikke kræver for meget udstyr. Opskriften her giver 4 dejlige camenbert på ca. 250g hver. Jeg købte mit begyndersæt on-line hos Hjemmeriet i Ringsted.

Ingredienser:

8 liter økologisk uhomogeniseret sødmælk
3 knsp syrevækker (eller ½ dl youghurt naturel)
1 knsp hvidskimmelkultur (Penicillium Candidum)
2 ml osteløbe
4 tsk salt

Fremgangsmåde:

Alt udstyret der kommer i kontakt med osten skal decinficeres, også gryden. Det nemmeste er at koge det hele i den gryde man bruger inden man starter, og så tænke sig om hvor man stiller det og hvad man rør ved. Hænderne holdes hele tiden decinficeret ved at sprøjte sprit eller eddike på dem.

Hæld mælken i en stor gryde, og varm den langsomt op til 32°C. Bland syrevækker og skimmelkultur i ¼ dl vand, rør godt og kom det i mælken. Rør grundigt i et minuts tid, sørg for også at bevæge skeen op og ned så kulturene bliver fordelt i hele gryden. Læg låg på gryden og dæk den til med et par tæpper så den holder temperaturen. Lad den syrne i 1 time.

Check temperaturen, og varm evnt. op til 32°C igen. Bland osteløben med ¼ dl vand, rør godt rundt, og tilsæt den til mælken. Rør grundigt i et minuts tid, sørg for også at bevæge skeen op og ned så osteløben bliver fordelt i hele gryden. Læg låg på gryden og dæk den til med et par tæpper så den holder temperaturen. Lad den koargulere i 1 time.

Nu er mælken koarguleret til en buddingagtig masse. Du kan teste ved at løfte et stykke ostemasse op med fingeren, den skal ligesom revne, og vallen i "såret" skal være grønlig eller gullig. Skær ostemassen i 2 cm terninger. Først skæres på den ene led, derefter på den anden. Hvis man ikke har en skæreramme, kan man skære igen med en skæv vinkel. Det bliver ikke præcise terninger, men det er godt nok. Giv osteterningerne 5 minutters hvil til at danne skind.

Rør forsigtigt i ostemassen i 15 minutter for at drive vallen ud af ostemassen. Efterhånden bliver ternene små, og det kommer til at ligne hytteost. Lad det stå i endnu 15 minutter for at ostemassen synke til bunds. Dræn så meget af vallen fra, den skal stadig dække ostemassen. Vallen kan evnt. bruges til at bage brød med, eller til at lave ricotta.

Stil camenbertformene på et ostenet i en ostebakke, og øs ostemasse og valle i alle 4 forme. Vallen vil dræne ud gennem hullerne, fortsæt indtil ostemassen er brugt op. Læg et ostenet og en ostebakke over. Lad camenbertene stå i en time. Derefter vendes de, man kan tydelig se at vallen løber fra, og ostene bliver mindre. Dette gentages hver time i 5 timer.

Drys camenbertene med de 4 tsk salt. Fordel salten ud over både, top, bund og sider. Jeg har hørt at de ikke man få for meget salt, men det er ikke rigtigt, jeg har ødelagt et parti ved at salte for meget. Placér ostene på et groft ostenet i en ostebakke. læg et andet groft ostenet over, og derefter endnu en ostebakke. Lad ostene stå i en uge til 10 dage ved 10-15 grader for at udvikle den hvide skimmel. De skal vendes hver dag, med desinficerede hænder.

Når skimlen er færdigudviklet, pakkes ostene i ostepapir. De lægges nu i køleskabet for at modne i 4-6 uger, alt efter hvor stærk man kan lide sin camenbert. Man kan følge deres fremskridt ved at trykke let på siderne af osten. Når de er helt nye, vil de være samme fasthed som når man trykker på sin pande, og når de er klar til at spise og milde, vil fastheden være som at trykke midt på sin kind.

Se Gavins video, min store inspiration til selv at lave ost i det hele taget. Jeg er ikke 100% enig med ham på alle punkter, og opskriften ovenfor er flere opskrifter og mine erfaringer blandet sammen til noget der har virket for mig:

Denne opskrift er blevet vist 5.808 gange