Skumfiduser

Udskriv opskrift

Billede af Skumfiduser fra Verdens Lækreste Opskrifter

Er der noget der hedder gourmet skumfiduser? Ja, hvis du laver dem selv. Det er forbløffende få ingredienser der skal til for at lave lækre skumfiduser. Det er en stor fordel at have en røremaskine med piskeris når man skal lave denne opskrift, for der skal pisket hårdt i lang tid.

Den færdige masse er meget klistret og bør drysses med flormelis inden den gemmes og serveres. Det er en god idé at bruge en gummi dejskraber dyppet i vand når massen skal glattes ud.

Ingredienser:

240 ml vand (2x120ml)
10 plader husblas
400 g sukker
240 ml lys sirup
¼ tsk. salt
2 tsk. vaniliesukker
500 g flormelis

Fremgangsmåde:

Smør en 25x30 cm bradepande så massen ikke klæber til siderne. placér bagepapir fladt i bunden. Si 3 spsk. flormelis jævnt ud over bagepapiret, det skal alt sammen hjælpe med til at skumfidusmassen slipper bradepanden når de er færdige.

Hæld 120 ml vand i røremaskinens skål. Put husblassen i og lad det stå til den er opløst. Hæld sukker, sirup, salt og 120 ml koldt vand i en 2 liters tykbundet gryde. Opvarm ved middelvarme og under omrøring indtil sukkeret er opløst og blandingen småkoger. Læg låg på gryden og lad massen simre i ca. 3 minutter for at sikre at sukkeret er helt smeltet. Fjern låget og sæt et bolsjetermometer i gryden. Skru op for varmen og lad massen koge, uden at der røres, indtil temperaturen er 115°C. Derefter tages gryden af varmen. Pas godt på for massen er frygtelig varm og klæber til alt, også huden.

Nu startes røremaskinen på langsom hastighed. Hæld langsomt den varme sukkermasse ned i den opløste husblas langs med skålens side. Derefter øges maskinens hastighed gradvist, og pisk indtil massen volume er tredoblet, ca. 10 minutter. Tilsæt vaniliesukker, og pisk i yderligere 30 sekunder. Hæld massen i den forberedte bradepande og spred med en gummidejskraber, fugtet med lidt vand. Massen er meget klæbrig. Si yderligere 3 spsk. flormelis jævnt over massen, og lad den størkne i ca. 12 timer.

Drys et stort skærebræt med flormelis. Skær skumfidusmassen rundt i kanten med en skarp kniv for at løsne den, og vend massen ud på skærebrættet. Fjern bagepapiret, og drys igen med flormelis. Skær skumfiduserne i passende stykker med en skarp kniv, eller en pizzakniv. Dyp de skårne sider i flormelis, og ryst overskydende sukker af. Opbevares i op til 2 uger i en lufttæt beholder.

Denne opskrift kan laves i et uendeligt antal variationer, f.eks. ved at erstatte vanillie med mandel-, mint-, eller citron- essens, og man kan tilsætte frugtfarve for en mere farverig variation. Endelig kan de færdige skumfiduser dyppes i ristet kokos, ristede nødder, eller overtrækkes med chokolade, og der er jo heller ikke nogen der siger at de absolut skal skæres i firkanter.

Denne opskrift er blevet vist 14.039 gange