Svampefond

Udskriv opskrift

Billede af Svampefond fra Verdens Lækreste Opskrifter

Svampefond er ikke helt almindeligt, men den er taget med her fordi den udgør et godt vegetarisk alternativ til oksefond, på samme måde som grønsagsfond kan erstatte kyllingefond. Sherry fremhæver svampenes smag, men en god tør rødvin kan også bruges.

Ingredienser:

6 rensede portobellosvampe
250 g rensede champignon
god olivenolie
200 g skrællede og hakkede gulerødder
2 porrer i tern
30 g tørrede shitake eller andre tørrede svampe
10 stilke frisk persille med stængler
4 kviste timian
3 fed hvidløg i små tern
2 laurbærblade
200 ml tør sherry
2½ l koldt vand

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 220°C. Gnid portobellosvampe og champignong ind i olie, og rist i et ovnfast fad indtil de er brune i ca. 30-45 minutter. Put svampene til en 6-liters gryde, uden for meget af fedtstoffet følger med. Tilsæt gulerødder, porrer, hvidløg, tørrede svampe, persille, timian og laurbærblade. kog det ildfaste fad af med sherryen, så de fastbrændte rester af svampene løsnes, og hæld det i gryden. Tilsæt koldt vand så det dækker grønsagerne med 2-3 cm. Tænd for gryden så det kommer op til kogepunktet. Lad fonden simre i en times tid.

Si fonden i en stor skål og lad den afkøle. Dæk den til og lad den stå i køleskabet indtil den skal bruges. Den kan fryses, evnt. i isterningebakker, så fonden er nem at dosere direkte fra fryseren.

Denne opskrift er blevet vist 5.873 gange