Ristet Blomkål-Porre Gratin

en opskrift fra www.rogilds.dk

Ved at riste blomkålen og porren i ovnen får man en meget dybere og sødere lækker smag ud af dem som klæder den hvide sauce rigtigt godt. Denne opskrift passer fint til en 4-6 personer, og grønsagerne kan ristes flere dage i forvejen, og kan endda fryses inden de skal bruges.

Ingredienser:

ristede grønsager
2 blomkålshoveder (ca. 1½ kg)
4 spsk. olivenolie
3 fed hvidløg (presset)
1 stor porre
salt og peber

gratin
1½ spsk. smør
1½ spsk. mel
½ l mælk
1½ dl revet Parmesan eller Danbo ost
1 tsk. Dijonsennep
50-100 g skinke (kan udelades)
1 dl rasp
salt og peber

Fremgangsmåde:

Ristede grønsager:
Skær blomkålen i mindre buketter på 3-4 cm bredde. Bland dem med 3 spsk. olivenolie og rist den i en bradepande i 35-40 minutter ved 200°C til de er møre med et bid, og let brunede. Når der er gået ca. 20 minutter, tilsættes hvidløg. Skær porren til og del den på langs. Skær den halverede porrer i 5 cm lange stykker og del lagene helt ud. Balnd med 1 spsk. olivenolie og lidt salt og bag i ovnen i ca. 15 minutter, indtil porrebladene er delvist sprøde.

Gratin:
Smelt smørret i en gryde over middel varme. Rør melet i og lad det simre under konstant omrøring i 3-5 minutter, det må ikke brune. Pisk mælken i til saucen er jævn, og varm den op så den simre. Rør ofte mens saucen koger melet ud i en 10-15 minutter. Tilsæt halvdelen af osten og rør indtil osten er smeltet. Tag saucen af varmen og smag den til med sennep, salt og peber.

Skru ovnen ned til 180°C. Bland grønsager, og skinke skåret i strimler i et ca. 30x20 cm ovnfast fad, og fordel saucen jævnt over dem. Bland resten af osten med raspen og drys jævnt ud over fadet. Bag indtil overfladen er gylden, ca. 20 minutter. Servér med det samme rygende varm.

Copyright 2009-2023, Rogilds. All rights reserved